AKTUALNOŚCI

DZIAŁALNOŚĆ WARSZTATU

Kierownik warsztatu KRZYSZTOF RATKA

(32) 340 74 24

gastronomia@ckprsl.pl

Warsztat Gastronomiczny powstał 1 stycznia 2001 roku wraz z utworzeniem Centrum Kształcenia Praktycznego w Rudzie Śląskiej. Warsztat mieści się w dwóch lokalizacjach:

  • przy Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej, 41-707 Ruda Śląska, ul. Oświęcimska 90
  • oraz przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rudzie Śląskiej, 41-711 Ruda Śląska, ul. Gliniana 2.

W zajęciach uczestniczy młodzież kształcąca się na poziomie:

  • Branżowej Szkoła I Stopnia w zawodzie Kucharz 512001,
  • oraz Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404.

Uczniów kształci kadra dydaktyczna posiadająca wyższe kierunkowe wykształcenie obejmujące, m.in. gastronomię, hotelarstwo, dietetykę oraz suplementację. Nasi nauczyciele posiadają kwalifikacje i uprawnienia do nauczania osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz autyzmem. Ponadto nauczyciele regularnie odbywają różnego rodzaju szkolenia z zakresu gastronomii, cukiernictwa piekarnictwa oraz sztuki barmańskiej. Nasza kadra dydaktyczna to również czynni egzaminatorzy z zakresu nauczanych przedmiotów.

W ramach prowadzonych zajęć praktycznych nasi uczniowie wraz z nauczycielami biorą udział w licznych konkursach gastronomicznych, gdzie zajmują czołowe lokaty. Organizujemy imprezy okolicznościowe dla osób prywatnych jak i instytucji. Od kilku lat pomagamy wraz z młodzieżą w przygotowaniu wigilii organizowanej przez Miasto Ruda Śląska która odbywa się w okresie świątecznym na placu przed Urzędem Miasta.

Podczas zajęć praktycznych uczniowie przygotowują różnorodne danie dostępne w naszej stołówce dla uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rudzie Śląskiej oraz osób zainteresowanych.

Młodzież odbywająca zajęcia praktyczne wykonuję szereg ciast i ciasteczek, dań garmażeryjnych, sałatek, zapiekanek, cebularzy oraz pizzy. Wykonane wyroby dostępne są w sklepiku szkolnym Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rudzie Śląskiej.

PRACOWNIE

W każdej lokalizacji Warsztatu Gastronomicznego można wyróżnić szereg pracowni, pomieszczeń gospodarczych, magazynowych oraz socjalnych, w skład których wchodzą:

Pracownia gastronomiczna

Pracownia gastronomiczna jest jednym z najlepiej wyposażonych pomieszczeń na warsztacie gastronomicznych. Znajduje się tam siedem niezależnych stanowisk  pracy do sporządzania potraw i napojów, każdy uczeń ma do dyspozycji swój piec wraz z piekarnikiem jak również piec konwekcyjno-parowy na stanowisku ogólnodostępnym. W pracowni odbywają się symulacje egzaminów zawodowych oraz szkolenia barmańskie jak i baristyczne.

Pomieszczenie do obróbki wstępnej produktów

Pomieszczenie te zwane inaczej obieralnią warzyw i owoców służy do przygotowania surowca do dalszej obróbki. Polegającym na sortowaniu, myciu, obieraniu oraz płukaniu produktu. Wyposażone jest w płuczko-obieraczkę oraz drobny sprzęt produkcyjny.

Pomieszczenie do obróbki mięs i ryb

W pomieszczeniu tym znajduje się niezbędny sprzęt, którym przygotowujemy mięso lub ryby do dalszej produkcji.

Pomieszczenie do produkcji ciast

Pomieszczenie te zwane inaczej cukiernią jest przeznaczone do sporządzania wszelkich potraw mącznych typu makarony, ciasta, ciasteczka, torty itp.

Kuchnia gorąca

Kuchnia właściwa, zwana też niekiedy „gorącą”, jest pod względem funkcji centralnym punktem zaplecza gastronomicznego. Powiązana z kuchnią zimną (przygotowalnią czystą), deserownią oraz z rozdzielnią kelnerską umożliwia sprawne funkcjonowanie całości. Kuchnia  gorąca jest to miejsce w której surowce, półprodukty lub produkty poddaje się obróbce termicznej (cieplnej).

Stołówka - 70 oraz 150 miejsc

Stołówka zwana inaczej salą konsumencką jest pomieszczeniem do spożywania przez gości wykonanych potraw oraz zestawów obiadowych. Ponad to w salach konsumenckich organizowane są różnego rodzaju przyjęcia okolicznościowe, szkolenia i konferencje. Na stołówce mieszczącej się przy ulicy Glinianej 2 można rozlokować 70 osób, natomiast stołówka znajdująca się przy ulicy Oświęcimskiej 90 pomieści aż 150 osób.

Ekspedycja potraw i napojów

Ekspedycja jest miejscem w którym  wydawane są gotowe potrawy lub zestawy obiadowe. Ekspedycja jest bezpośrednio połączona z salą konsumencką jak również zmywalnią naczyń stołowych, która jest oddzielona szafa przelotową do przechowywania naczyń stołowych. Jednym z podstawowych urządzeń znajdujących się w ekspedycji jest bemar służący do utrzymywania prawidłowej temperatury sporządzonych potraw.

Zmywalnia naczyń oraz sprzętu kuchennego

Jest to pomieszczenie przeznaczone do zmywania naczyń stołowych i sztućców. Zmywalnia jest bezpośrednio usytuowana przy sali konsumenckiej oraz ekspedycji potraw i napojów. Podstawowym wyposażeniem zmywalni jest zmywarka przemysłowa wraz z wyparzarką do naczyń i sztućców .

Magazyny produktów, półproduktów i wyrobów gotowych

Pomieszczenia magazynowe służą do przechowywania produktów i półproduktów spożywczych niezbędnych do bieżącej produkcji gastronomicznej. W skład magazynów wchodzi kilka pomieszczeń podzielonych między innymi na magazyn produktów suchych, chłodnie, magazyn jaj, kiszonek, magazyn warzyw i owoców. Wyroby gotowe przechowywane są w osobnym pomieszczeniu magazynowym. Niezbędnym wyposażeniem tych pomieszczeń jest termometr oraz higrometr do stałego monitorowania temperatury oraz wilgotności.

WAŻNE DOKUMENTY

Koncepcja pracy warsztatu

Regulamin usprawiedliwiania nieobecności dla osób nieletnich i pełnoletnich

Wzór usprawiedliwienia

Harmonogram pracy nauczycieli

Plan dyżurów nauczycieli

Opiekunowie klas

OFERTA USŁUGOWA

Warsztat prowadzi działalność usługową w zakresie produkcji gastronomicznej wykonywanej przez uczniów pod ścisłym nadzorem wysoko wykwalifikowanych nauczycieli. Produkujemy wyroby cukiernicze, garmażeryjne oraz obiadowe. Prosimy o składanie zamówień z tygodniowym wyprzedzeniem. Minimalna ilość zamówienia dla wyrobów garmażeryjnych wynosi 10 porcji.

Zamówienia przyjmuje biuro warsztatu pod wskazanymi numerami telefonów:

(32) 340 74 24
41-711 Ruda Śląska
ul. Gliniana 2

(32) 243 75 70
41-707 Ruda Śląska
ul. Oświęcimska 90

NAZWA PRODUKTU
JEDNOSTKA
CENA
Rolady wołowe
Sztuka
11,00 zł
Rolady wieprzowe
Sztuka
7,50 zł
Rolada serowa z pieczarkami
Sztuka
44,00 zł
Rolada serowa z parówką
Sztuka
35,00 zł
Rolada szpinakowa z łososiem
Sztuka
83,00 zł
Kotlet schabowy
Sztuka
4,70 zł
Kotlet de volaille
Sztuka
11,00 zł
Kotlet mielony
Sztuka
2,50 zł
Udko z kurczaka pieczone
Sztuka
4,30 zł
Filet drobiowy smażony
Sztuka
5,00 zł
Filet drobiowy w sosie cebulowym
Porcja
8,70 zł
Karczek pieczony
Porcja
3,70 zł
Schab po sztygarsku
Porcja
5,00 zł
Schab z pieczarkami
Porcja
6,30 zł
Krokiety z mięsem
Sztuka
2,80 zł
Krokiety z kapustką i pieczarkami
Sztuka
2,40 zł
Paszteciki z mięsem
Sztuka
2,60 zł
Paszteciki z pieczarkami
Sztuka
2,00 zł
Jaja faszerowane pieczarkami (połówka)
Sztuka
1,50 zł
Jaja faszerowane szynką (połówka)
Sztuka
1,50 zł
Kotlety ziemniaczane
Sztuka
1,70 zł
Tymbaliki małe
Sztuka
2,50 zł
Galantyna ze śliwką lub groszkiem
Sztuka
19,50 zł
Galantyna z orzechami pistacjowymi
Sztuka
25,00 zł
Galantyna z szynką konserwową
Sztuka
19,50 zł
Bogracz wołowy 300g
Porcja
8,50 zł
Bogracz wieprzowy 300g
Porcja
5,50 zł
Strogonov wołowy 300g
Porcja
8,50 zł
Strogonov wieprzowy 300g
Porcja
4,10 zł
Bigos 300g
Porcja
5,00 zł
Barszcz czerwony 200ml
Porcja
2,80 zł
Ryba po grecku
Porcja
6,00 zł
Chilli con carne
Porcja
6,00 zł
Gołąbki
Sztuka
3,00 zł
Sos pomidorowy 100ml
Porcja
1,20 zł
Flaczki z kurczaka 300g
Porcja
5,00 zł
Fasolka po bretońsku 300g
Porcja
2,90 zł
Gulasz wołowy 200g
Porcja
6,50 zł
Gulasz wieprzowy 200g
Porcja
3,50 zł
Gulasz w jarzynach 300g
Porcja
4,60 zł
Naleśniki
Sztuka
0,50 zł
Makaron 10 jajeczny
Kilogram
18,00 zł
Kanapki dekoracyjne – wędlina, jajko, ser
Sztuka
3,00 zł
Kanapki dekoracyjne – śledź
Sztuka
3,00 zł
Kanapki dekoracyjne – łosoś
Sztuka
5,70 zł
Brzoskwinie po królewsku
Sztuka
3,00 zł
Sałatka z kapusty czerwonej
Porcja
1,40 zł
Sałatka z kapusty białej
Porcja
1,50 zł
Sałatka z kapusty kiszonej
Porcja
1,90 zł
Sałatka jarzynowa
Porcja
3,50 zł
Sałatka z kurczaka, ryżu i ananasa
Porcja
3,50 zł
Sałatka grecka
Porcja
3,50 zł
Sałatka warstwowa
Porcja
3,00 zł
Sałatka gyros
Porcja
4,00 zł
Sałatka rubinowa
Porcja
3,00 zł
Sałatka śledziowa
Porcja
4,00 zł
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Porcja
3,50 zł
Szrlotka
Blacha
24,00 zł
Szarlotka francuska
Blacha
41,00 zł
Szarlotka japońska
Blacha
24,00 zł
Szarlotka japońska świąteczna
Blacha
42,00 zł
Pleśniak
Blacha
30,0 zł
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy
Blacha
85,00 zł
Makowiec z jabłkami
Blacha
93,50 zł
Jabłkowo-kokosowe
Blacha
45,00 zł
Ciasto włoskie
Blacha
40,00 zł
Ciasto marchewkowe
Blacha
24,00 zł
Babka piaskowa
Blacha
14,00 zł
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Blacha
35,00 zł
Ciasto piaskowe ze śliwkami
Blacha
55,00 zł
Sernik z mandarynkami
Blacha
90,00 zł
Sernik z brzoskwinią
Blacha
67,00 zł
Sernik z kruszonką
Blacha
62,00 zł
Sernik wiedeński
Blacha
87,00 zł
Sernik specjał
Blacha
62,00 zł
Orzechowiec
Blacha
48,00 zł
Ciasto orzechowe z glazurą
Blacha
52,00 zł
Ciasto cytrynowe
Blacha
33,00 zł
Ciasto bananowe
Blacha
110,00 zł
Przekładaniec makowy
Blacha
102,00 zł
Piernik ucierany
Blacha
35,00 zł
Trójsmak
Blacha
80,00 zł
Ciasto z kremem karpatka i owocami
Blacha
55,00 zł
Ciasto z kremem karpatka i truskawkami
Blacha
66,50 zł
Ciasto kawowo-rumowe
Blacha
90,00 zł
Królewiec
Blacha
45,00 zł
Ciasto advokatowo-migdałowe
Blacha
75,00 zł
Ciasto ananasowe
Blacha
70,00 zł
Ciasto słonecznikowe
Blacha
67,00 zł
Ciasto karmelowa rozkosz
Blacha
130,00 zł
Ciasto Finezja
Blacha
103,00 zł
Snikers
Blacha
70,00 zł
Nutella
Blacha
101,00 zł
Rafaello
Blacha
71,00 zł
Straciatella
Blacha
68,00 zł
Ciasto kokosowo-karmelowe z orzechami
Blacha
55,00 zł
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką
Blacha
45,00 zł
Ciasto ananasowe z galaretką
Blacha
45,00 zł
Ciasto wiśniowe ze śmietaną
Blacha
71,00 zł
Ciasto malinowe ze śmietaną
Blacha
97,00 zł
Ciasto truskawkowe ze śmietaną
Blacha
77,00 zł
Ciasto WZ-tka
Blacha
66,00 zł
Rolada karmelowa
Sztuka
50,00 zł
Tort śmietanowy duży
Sztuka
115,00 zł
Tort rafaello duży
Sztuka
120,00 zł
Tort czekoladowy mały orzechowe biszkopty
Sztuka
91,00 zł
Tort czekoladowy duży orzechowe biszkopty
Sztuka
140,00 zł
Tort czekoladowy duży nutella
Sztuka
130,00 zł
Tort czekoladowy mały nutella
Sztuka
93,00 zł
Tort orzechowy duży
Sztuka
151,00 zł
Tort advokatowy duży
Sztuka
183,00 zł
Tort karmelowy duży
Sztuka
133,00 zł
Tort karmelowa słodycz średni
Sztuka
95,00 zł
Tort śmietanowo-kokosowy średni
Sztuka
120,00 zł
Rogale drożdzowe
Sztuka
0,90 zł
Pierniki świąteczne
Kilogram
35,00 zł
Ciastka drobne kruche
Kilogram
40,00 zł